Πρωϊνό για πρωταθλητές....

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Μια ιδέα για ένα super πρωινό με φαγόπυρο που θα δώσει σε όλη την οικογένεια δύναμη και ενέργεια και ξεφεύγει από το γνωστό μας γάλα με δημητριακά. Απλά ετοιμάζουμε το φαγόπυρο και το στολίζουμε με superfoods! Το πρωινό αυτό τα έχει όλα: πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ασβέστιο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και Ε, όλου του κόσμου τα καλά! Για όσους διαβάζουν, για όσους δουλεύουν, για όσους αισθάνονται πρωταθλητές! Πάμε να το φτιάξουμε;
Το καλό το πρωινό λοιπόν ξεκινά από μια βάση και σήμερα είχαμε όρεξη για φαγόπυρο. Μας έρχεται από την Ασία και είναι ένας μικρός καφέ και τριγωνικός καρπός που προέρχεται τον ομώνυμο θάμνο. Συγκαταλέγεται στα ψευδοδημητριακά μαζί με την κινόα και τον αμάραντο. Το αγαπάμε γιατί οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη (14%), περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και  δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με δυσανεξία σε αυτή. Και όπως σωστά φαντάζεστε, περιέχει διάφορες χρήσιμες βιταμίνες (Β,Ε,Κ), μέταλλα και φυτικές ίνες!  Το φαγόπυρο είναι μια πολύ καλή τροφή που μπορούμε να δώσουμε στο μωρό μας από 8 μηνών και πάνω.
Πώς το μαγειρεύουμε; Το βράζουμε σε αναλογία 1 μέρος φαγόπυρου προς 2 νερό ή ζωμό, σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά. Όταν παραβράσουμε το φαγόπυρο βγάζει μια κολλώδη ουσία, σαν τη βρόμη. Αν μας ενοχλεί απλά το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Διατηρείται βρασμένο στο ψυγείο για 5 μέρες τουλάχιστον. Αφού ετοιμάσουμε το φαγόπυρο, αν θέλουμε ρίχνουμε ένα κουταλάκι γλυκού λάδι καρύδας (για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες) ή ελαιόλαδο.
Και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους γονείς τους, ώρα να στολίσουμε το πρωινό μας! Έρχεται η σειρά των σπόρων: ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, λιναρόσπορος ή chia, όλοι τους μας δίνουν ωφέλιμα λιπαρά ω3 & ω6. «Ε μην μας ξεχάσετε, είμαστε κι εμείς εδώ!» φωνάζουν οι ξηροί καρποί: αμύγδαλα ή καρύδια από τον τόπο μας, τα πρώτα για το ασβέστιο και τα δεύτερα για τα καλά λιπαρά τους που προστατεύουν την καρδιά μας. Δεν ξεχνάμε να τους μουλιάσουμε πριν τους καταναλώσουμε! Το μούλιασμα βοηθάει στο να μειώσουμε το φυτικό οξύ που περιέχουν από τη φύση τους οι καρποί (εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση των μετάλλων και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό μας και είναι τοξικό σε μεγάλη ποσότητα για τον άνθρωπο) και να αδρανοποιήσουμε τους αναστολείς ενζύμων (που μπλοκάρουν τη δράση των ωφέλιμων ενζύμων για την πέψη και το μεταβολισμό). Εκτός των άλλων, με το μούλιασμα οι σπόροι και οι ξηροί καρποί γίνονται πιο μαλακοί, πιο εύκολοι και ευχάριστοι στο μάσημα και πιο δροσεροί.
Πώς το κάνουμε: Βάλτε μικρή ποσότητα ξηρών καρπών σε μπολ με νερό που να τους καλύπτει καλά. Προσθέστε λίγο αλάτι που διευκολύνει τη διαδικασία αδρανοποίησης των αναστολέων ενζύμων. Πετάξτε τους σπόρους που επιπλέουν και αφήστε τους υπόλοιπους σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο να μουλιάσουν όσες ώρες χρειάζονται ανάλογα με το είδος τους. Αδειάστε το νερό του μουλιάσματος, ξεπλύντε τους πολύ καλά με καθαρό νερό και στεγνώστε τους με μια πετσέτα. Είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Διατηρήστε τους στο ψυγείο για 3 μέρες ή αποξηράντε τους στο φούρνο (όχι πάνω απο 150°C) ή στον αποξηραντή.
Ενδεικτικοί χρόνοι μουλιάσματος:

·                  Αμύγδαλα: 8-12 ώρες
·                  Ηλιόσποροι: 2 ώρες
·                  Καρύδια: 4 ώρες
·                  Σπόροι κολοκύθας: 8 ώρες
Και η τελευταία πινελιά. Δεν δίνουν μόνο χρώμα, έχουν και ουσία: Αποξηραμένα φρούτα, cranberries και goji berries, μας δίνουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Αν ακόμα κάτι σας λείπει, προσθέστε λίγο γάλα της προτίμησής σας ή λίγο ταχίνι και μέλι! Το super πρωινό μας είναι έτοιμο και δίνει φτεράάάάάάάά!!!!
Tip για γονείς που δεν έχουν χρόνο: την Κυριακή το βράδυ μουλιάστε τους ξηρούς σας καρπούς, φτιάξτε αρκετή ποσότητα φαγόπυρου και φυλάξτε τη στο ψυγείο για τα πρωινά της επόμενης εβδομάδας! Το μόνο που θα έχετε να κάνετε τις άλλες μέρες είναι απλά να «συναρμολογήσετε» το πρωινό της οικογένειας.
Σας άρεσε το άρθρο;
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!